2014. október 16., csütörtök

SZENTENDREI UTCÁK

A kisváros sajátosan mediterrán hangulata az elmúlt évszázadok folyamán alakult ki, amikor a törökök kiűzése után a magyarok mellett szerb, dalmát, szlovák, német és görög telepesekkel népesítették be. Ennek a felvirágzásnak az emlékeit mindmáig őrzik a város délies hangulatú, barokk stílusú polgárházai, templomai, macskaköves utcácskái, szűk sikátorai. A település dimbes-dombos utcáin és a Duna- parton sétálva bennünket is magával ragad a város egyéni varázsa.



Szentendrén az egyéni múzeumokban neves helybeli művészek egyéni gyűjteményes tárlatait és a Művészet Malom Képzőművészeti és Kulturális centrumban időszaki kiállításokat tekinthetnek meg.

A szentendrei görögkeleti templomok elnevezése az elmenekült szerbek egykori lakóhelyeire utal: az ószerbiai pozsareváciak templomukat Pozsarevacskának hívták, a szerémségi csiprováciak Csiprovacskának, a torontáli opováciak Opovacskának, a belgrádiak Belgrádnak.







A belváros félszáz kisvendéglőjében a magyar konyha étkein kívül különböző nemzeti konyhák ételeit kóstolhatják meg. Cukrászdák, kávézók hangulatos kerthelyiségeiben megpihenhetnek, és a bormúzeum pincéjében megkóstolhatják a magyar borokat.




Ajánlott útvonal: Budapest központjától észak felé a 11. számú főúton haladva kb. 20 km.


Nincsenek megjegyzések: